fbpx
In  Sporten,  Tips

Geef jezelf een mentale voorsprong met een goede warming-up

By YOY'D | 26 april 2023

Ik weet het nog goed; het was tweede kerstdag een jaar of tien geleden. Ik voelde me volgevreten van de twee diners met vrienden en familie en was er helemaal klaar mee. Ik ging hardlopen!

Zonder enige kennis van zaken en zonder enige voorbereiding holde ik op mijn oude gympies de deur uit. Nou… dat heb ik geweten!

Buiten het feit dat mijn longen na twee minuten op ontploffen stonden, duurde de spierpijn minstens tot nieuwjaar.

Inmiddels weet ik wel beter. Een goede voorbereiding voor het sporten en daarmee een goede warming-up is super belangrijk. Het voorkomt blessures, zorgt dat je beter presteert en ja, ook de spierpijn na afloop is een stuk minder.

Waarom is een warming-up zo belangrijk?

Met een warming-up bereid je je lichaam voor op de activiteit die je gaat doen. Je hartslag verhoogt waardoor het bloed sneller door je lichaam stroomt. Je warmt je lichaam en spieren op en word zo flexibeler. Hierdoor verminder je de kans op blessures en kun meer uit jezelf halen, oftewel betere prestaties leveren.

Naast de fysieke voordelen van het doen van een goede warming-up, geeft het je ook een mentale voorsprong. Het doen van een warming-up helpt je geest zich klaar te maken voor de aankomende inspanning. Het kan je helpen om je concentratie en focus te verbeteren waardoor ook je prestaties weer positief beïnvloed worden.

Wat is een goede warming-up?

Een goede warming-up kan voor iedereen verschillend zijn en heeft vooral ook te maken met de activiteit die je erna gaat leveren. Ga je hardlopen? Zorg dan voor een warming-up die vooral je benen, heupen en gewrichten opwarmen en losmaken. Ga je met gewichten aan de slag dan is een warming-up gericht op het openen en rekken van je schouders, rug en polsen bijvoorbeeld weer goed.

Bij een warming-up is beweging belangrijk. Dynamisch stretchen warmt je spieren en gewrichten in afwisselende bewegingen en richtingen op. Statisch stretchen ofwel een rek voor bijvoorbeeld 30 seconden vasthouden helpt je niet echt.

Ik doe zelf altijd graag een warming-up van Madfit. Ze heeft een hele serie variërend van lengte en doel.

Vergeet de cooling-down niet

Vaak besteden we veel tijd aan het opwarmen van ons lichaam, maar springen we na het sporten het liefst zo snel mogelijk onder de douche.

FOUT.

Een cooling-down brengt je hartslag terug naar beneden en laat dus je bloedsomloop naar het normale niveau dalen. Het verlicht de spanning op je spieren en daarmee verminder je de kans op spierpijn en stijfheid nadien.

Bij het afkoelen van je lichaam is stretchen juist wel belangrijk. Loop eerst even rustig uit en adem diep in en uit. Laat je hartslag dalen en rek vervolgens je gebruikte spieren en gewrichten. Ook hier heeft Madfit fijne oefeningen voor.

Maak het onderdeel van je sportroutine

Het kan soms verleidelijk zijn om een warming-up en cooling-down over te slaan, maar onthoud dat dit op de lange termijn alleen maar schade aan je lichaam kan veroorzaken.

Je lichaam is het waard om het de extra tijd en aandacht te geven die het nodig heeft om veilig en gezond te blijven tijdens het sporten. Vergeet niet om naar je lichaam te luisteren en niet te overhaasten tijdens de warming-up en cooling-down. Neem de tijd om te stretchen en ademhalingsoefeningen te doen om je lichaam de kans te geven zich voor te bereiden op de komende inspanning of zich te herstellen nadien.

Maak het dus een vast onderdeel van je sportroutine en zult merken dat je prestaties verbeteren, je minder spierpijn hebt en je minder vermoeid bent. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Vond je deze blog leuk om te lezen en zou je nog wel meer van zulke tips willen krijgen? Laat dan snel je naam en e-mailadres achter via deze link en wij sturen jou al onze leuke tips en weetjes.