fbpx
In  Sporten,  Tips

Sporten in de winter? Dit draag je!

By YOY'D | 25 januari 2021

Met de sportscholen al een tijdje gesloten en de beperkingen die alleen maar intensiever lijken te worden, wordt er veel van ons doorzettingsvermogen gevraagd. Sporten in de winter is al vaak wat lastiger, maar nu ben je vrijwel geheel op jezelf aan gewezen. Maar daar laten we ons niet door tegenhouden. We gaan er gewoon op uit, want sporten in de buitenlucht is niet alleen goed voor je lichaam. Ook je geest knapt er enorm van op als je af en toe lekker even buiten gaat bewegen.

Hoe zorg je dat je goed gekleed bent voor sporten in de kou? In het begin is je lichaam vaak nog erg koud terwijl je aan het einde het liefst alles uit zou doen. Laagjes en goed ademende kleding zijn twee belangrijke uitgangspunten. Lees hieronder onze tips en jij stelt in no time je perfecte winter sportoutfit samen.

Tussenlaag

De tweede laag zorgt vooral voor isolatie. De extra warmte die je lichaam aanmaakt tijdens het sporten, wordt vastgehouden terwijl de kou van buitenaf lekker buiten blijft. Een ware energiebespaarder dus. Ook hier wordt de dikte weer bepaalt door de temperatuur, welke sport je beoefent en wat je zelf lekker vindt om te dragen. Je kunt bijvoorbeeld een shirt met lange mouwen dragen, een fleecetrui of een dun jasje.

Buitenlaag

Wind is de belangrijkste invloed op je temperatuursbeleving. Om afkoeling door wind te voorkomen kun je een dun waterafstotend of winddicht jasje als buitenlaag dragen. Krijg je het te warm dan trek je het jasje uit en koel je weer af dan trek je het weer aan.

Warme benen

Wanneer de temperatuur beneden de 12 graden komt, is het aan te raden om in een lange broek te trainen. Je spieren blijven hierdoor beter warm en je voorkomt daardoor blessures.

Een sportlegging is vaak een fijne buitenlaag om te dragen. Sportleggings zijn over het algemeen ontworpen om wrijving en irritatie tijdens het sporten te voorkomen. En de gestroomlijnde pasvorm geeft minder weerstand, waardoor je misschien toch dat nieuwe record zet tijdens de koude dagen. Vind je een gewone sportlegging iets te dun dan kun je ook kiezen voor een winter tight. Deze is net iets dikker en wordt vaak gemaakt van materialen met een licht thermisch effect.

Vergeet je oren niet

Of eigenlijk alle uiteinden van je lichaam. Via deze lichaamsdelen verlies je namelijk veel warmte en vooral je hoofd is hier heel bedreven in. Draag daarom in de winter een muts, handschoenen en warme sokken. Zorg ook hier weer voor het juiste materiaal. Wol gaat namelijk kriebelen en je gezellige winterwantjes worden nat van binnen.

Zien en gezien worden

Grote kans dat je in de winter in het (schemer)donker sport. Zorg er dan ook voor dat je goed zichtbaar bent. Kies bijvoorbeeld voor een reflecterende armband, lampjes aan je kleding of hoofdbanden met led-verlichting.

Kortom investeer in warme en geschikte sportkleding en probeer wat voor jou het best werkt. Een goede winter sportoutfit zorgt ervoor dat je spieren geen energie verliezen aan het warm houden van je lichaam, maar zich volledig kunnen richten op je prestatie. En niet onbelangrijk kies een sportoutfit waar jij je goed en zelfverzekerd in voelt. Zo kun jij er helemaal voor gaan!

 

Vond je deze blog leuk om te lezen en zou je nog wel meer van zulke tips willen krijgen? Laat dan snel je naam en e-mailadres rechts onderaan deze pagina achter en wij sturen jou al onze leuke tips en weetjes.