fbpx
In  Inspiratie,  Tips

Healthy body, healthy mind. Of is het andersom?

By YOY'D | 25 mei 2022

Een gezond lichaam zorgt voor een gezonde geest: healthy body, healthy mind. Je hebt deze tekst waarschijnlijk al zo vaak voorbij zien komen dat je er niet eens meer bij stilstaat of over nadenkt. Het is ons door vele fitness goeroes of gezonde foodies op het hart gedrukt; zorg goed voor je lichaam dan voel je je beter.

En ook onderzoek laat dat zien. Zorgen dat je lichaam fit blijft en het hanteren van een gebalanceerd voedingspatroon zal zeker een positief effect hebben op je fysieke en mentale gezondheid. Zelfs een paar uur sporten of bewegen per week verbetert niet alleen je humeur, het helpt je ook zelfverzekerder te voelen en houdt je brein scherp om maar wat positieve effecten te noemen.
Als we het over gezondheid hebben dan denken we in eerste instantie vaak aan het lichaam. Aan gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende slaap, etc. Met een gezond en sterk lichaam kunnen we de dag aan.

En dat is eigenlijk heel raar, want vroeger en dan bedoel ik echt vroeger; wel zo’n 300 jaar geleden vroeger, werd er veel meer aandacht besteed aan de connectie tussen lichaam en geest. Het werd als een geheel beschouwd om bijvoorbeeld bepaalde ziekteverschijnselen te lijf te gaan. Pas vanaf de 17e eeuw begon men met name in de Westerse wereld het lichaam en geest als twee aparte entiteiten te zien. Het lichaam werd het apparaat dat je kon repareren door bepaalde onderdelen te vervangen of herstellen. De geest had hierin eigenlijk geen rol meer.
Gelukkig zien we dat deze zienswijze steeds meer aan het veranderen is, mede door onderzoek als hiervoor benoemd.