fbpx
In  Sporten,  Tips

De paden op, de lanen in – 8x waarom wandelen zo goed voor je is

By YOY'D | 19 november 2021

Als mijn ouders vroeger op zondag een stukje wilden gaan wandelen, ging mijn chagrijnige pubergezicht standaard mee. Wandelen was stom, saai en vooral voor oude mensen. De hele Nordic walking trend heeft het wandelimago ook niet veel goeds gedaan.

Maar door corona werd wandelen opeens zo’n beetje iedereens favoriete bezigheid. Een klein blokje om tijdens de lunch om even een frisse neus te halen, ’s avonds gezellig kletsend met een vriendin of in het weekend met de hele familie plus beestenboel de natuur in.

We hebben het wandelen herontdekt en met een goede reden, want wandelen is super goed voor je, kost (nauwelijks) iets en kan vrijwel iedereen doen.

Onderzoek van de Universiteit van Maastricht laat zelfs zien dan wandelen beter is dan intensief sporten. Een wandeling van 30 minuten per dag levert super veel voordelen.

5. Loop je stress weg

Wandelen is een perfecte manier om je hoofd leeg te maken en je te onthaasten. Van alle methodes om stresshormonen zoals cortisol uit je lijf te krijgen, zou wandelen zomaar het best kunnen werken.

Daarnaast maakt je lichaam endorfines tijdens het wandelen aan, zoals het gelukshormoon Serotonine, waar je blijer van wordt. Wandelen kan dus ook je humeur verbeteren. Vooral als je in de natuur wandelt is dit effect merkbaar.

6. Scherp als Einstein

Heb je een drukke week op het werk? Moet je veel dingen op zien te lossen? Tadaa; wandelen! Het verbetert je geheugen en maakt je creatiever. Onderzoek laat zien dat ouderen die veel wandelen minder snel Alzheimer ontwikkelen. En als je even vastzit helpt een wandeling ook. Het schijnt dat je creativiteit met wel 60% verhoogt ten opzichte van blijven zitten. Een korte wandeling van slechts 8 minuten doet zijn werk al.

7. Betere nachtrust

Als je veel moeite hebt om in slaap te vallen of als je veel wakker ligt, is het echt een goed idee om wat vaker een wandeling te maken. Vooral ‘s ochtends wandelen helpt goed, omdat je dan al vroeg aan daglicht wordt blootgesteld.

En woon je in de buurt van de zee, dan bof je helemaal! Mensen die langs het strand lopen, blijken maar liefst 47 minuten langer te slapen dan mensen die in een stad of bos wandelen.

8. Forever young

Nou ja, dat is misschien een beetje overdreven, maar uit onderzoek van Harvard komt toch echt naar voren dat elke dag een half uur wandelen ervoor zorgt dat je langer leeft én door de activatie van bepaalde enzymen zou je ook minder snel verouderen. Bye bye Oil of Olaz.

Kortom; waar wacht je nog op? Bel je beste vriendin of zet je favoriete playlist op en trek erop uit.

Stap voor stap

Maaar als je nog niet een al te ervaren wandelaar bent is het wel slim om het rustig op te bouwen. Je loopt minder snel een blessure op bij wandelen dan bij een andere sport, maar toch ligt spierpijn of pijnlijke schenen op de loer.

Let vooral goed op je houding. Loop rechtop en ontspannen in een tempo dat goed vol te houden is. Maak je passen niet te groot, wikkel je voeten goed af en laat je armen soepel mee bewegen.

Begin met een half uurtje op een vlakke ondergrond. Wissel rustig lopen af met een paar minuten stevig wandelen. Bijvoorbeeld een minuut snel en dan weer twee minuten in je normale tempo.
Bouw zowel de duur van je wandelingen, de frequentie als het tempo op en je zult zien dat je uithoudingsvermogen en conditie al heel snel verbetert.

Hip op stap

Tot slot is een goede, maar vooral leuke wandeloutfit natuurlijk ook heel belangrijk. We willen natuurlijk niet het risico lopen aangezien te worden voor het nieuwste lid van de plaatselijke oude beppen wandelclub. Neem eens een kijkje bij onze loungekleding, niet alleen super comfortabel en warm om in te wandelen, het staat ook nog eens heel stijlvol en vrouwelijk.

Vond je deze blog leuk om te lezen en zou je nog wel meer van zulke tips willen krijgen? Laat dan snel je naam en e-mailadres rechts onderaan deze pagina achter en wij sturen jou al onze leuke tips en weetjes.